top of page

О нама

Национални Спортски Савез Слепих и Слабовидих основан је на инцијативу неколико клубова и друштава спорта и шаха слепих и слабовидих и Савеза Слепих Србије.
Од оснивања Савез Слепих Србије у свом делокругу рада бавио се шахом, атлетиком, пливањем, голбалом, куглањем а повремено и другим спортовима.
Сваки од наведених био је организован кроз разне комисије а организована су појединачна и екипна првенства на општинском, регионалном и републичком нивоу. Репрезентације су учествовале на интернационалним првенствима и не ретко се враћале са бронзаним, сребреним и златним медаљама.

У Свету а посебно у Европи настала је потреба а и општи тренд да слепи и слабовиди спортисти и шахисти, поред матичних националних организација слепих и Параолимпијског комитета се удружују преко клубова у Националне асоцијације слепих и слабовидих спортиста и шахиста. Националне асоцијације пре свега заступају њихове интересе и облике удруживања пред институцијама државног апарата а затим и организују спортске манифестације од државног и јавног интереса.

Савез је са тим и циљевима формулисаним у Статуту основан на скупштини 29.10.2009 године са седиштем у ул.Устаничка бр.25 у Београду. Савез је споразумним уговором са Савезом Слепих Србије преузео сва права и обавезе у области спорта и шаха укључујући све традиционалне активности из шаха, голбала, атлетике, куглања и пливања.

Од јануара 2010 године на основу споразума Национални Спортски Савез Слепих и Слабовидих а у складу са планом и програмом рада организована су појединачна и екипна државна првенства у свих пет спортова. Настављен је континуитет учешћа репрезентација на Светским и Европским првенствима у организацији ИБЦА и ИПСА.

Наш Савез је пуноправни члан Спортског Савеза Србије као и две горе наведене међународне асоцијације а прихваћен је као равноправни партнер од стране Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије на исти начин као и други Национални Савези из разних спортова. Од конституисања Скупштине, Управног Одбора и Наџорног Одбора најтежи део посла Председника и Подпреседника са наведеним одборима је био признавање Националног Спортског Савеза Слепих и Слабовидих као кровне организације спортиста и шахиста од стране државних институција нашег система. Савез је организовао једну од најмасовних манифестација слепих на овим просторима, XИИ појединачно првенство Света слепих и слабовидих шахиста.

download (9).jpeg
download (8).jpeg
nav_logo.png
Лого_Параолимпијског_комитета_Србије.jpg
logo-minrzs.naslovna.png
download (15).jpeg
download (16).jpeg

ОСНИВАЧИ СУ:

  1. ШАХОВСКИ КЛУБ СЛЕПИХ "АНПАСАН" НОВИ САД

  2. ШАХОВСКИ КЛУБ СЛЕПИХ "СВИТАЊА" НИШ

  3. БЕОГРАДСКИ ШАХОВСКИ КЛУБ СЛЕПИХ "НАПРЕДАК"

  4. СПОРТСКИ КЛУБ СЛЕПИХ "ДОДИР" ЧАЧАК

  5. КЛУБ ЗА СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈУ СЛЕПИХ "ЧИВИЈА"ШАБАЦ

  6. КЛУБ ЗА СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈУ "СВЕТЛОСТ" КИКИНДА

  7. КЛУБ ЗА СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈУ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ "ВИДИК" ЛЕСКОВАЦ

  8. САВЕЗ СЛЕПИХ СРБИЈЕ

bottom of page